Automatyka uważa, ze chłodnictwo w przemyśle spożywczym jest niezwykle ważnym elementem współdziałania każdej branży spożywczej. W związku z tym, że zmieniają się wymagania i oczekiwania klientów względem chłodnictwa w przemyśle oraz przetwórstwie spożywczym i mięsny co raz więcej firm stara się zaoferować klientom jak najlepiej wyposażone uradzenia chłodnicze, które spełnią ich oczekiwania.
Automatyka w szczególności uwagę przywiązuje do zakładów przemysłowych oraz zakładów przetwarzających mięsa oraz żywność. Automatyka kładzie szczególny nacisk na wszystkie urządzenia, które mają kontakt z żywnością, aby były one wykonane solidnie i trwale, a tym samym zawsze utrzymywały stałą temperaturę, która jest potrzebna do prawidłowego działania każdej chłodni.
Budowa oraz stan ogólny chłodni spożywczych wpływa na zainteresowanie klienta. Szczególną uwagę przyciągają również duże urządzenia chłodnicze, które są w szczególności cenione przez większych dostawców. One są dzisiaj zazwyczaj w pełni zautomatyzowane, dzięki czemu nie tylko są o wiele bardziej efektywne, ale coraz częściej także bardzo energooszczędne. To jest dla wszystkich klientów niezwykle istotne.